Ekologické hľadisko je čoraz viac a viac zohľadnené aj pri bežných prevádzkach, ako sú napríklad reštaurácie. Zavádzanie ekologických postupov v reštauráciách oceňuje čím ďalej, tým viac ľudí. Ako ale v krátkodobom časovom horizonte vytvoriť gastro zariadenie, ktoré je priateľské k životnému prostrediu? Oboznámte sa s niekoľkými účinnými eko – trikmi.
Ekologické riešenia sú budúcnosť
Ekologické služby a produkty v reštauráciách nepomáhajú len životnému prostrediu, ale aj samotnému podniku. Ak sa gastro zariadenie vydá zelenou cestou, vyrieši tým niekoľko problémov, vrátane otázky plytvania potravinami. Okrem toho, že minimalizuje tvorbu odpadu a zníži tak náklady, naviac si získa lepšie renomé v spoločnosti. Nie je tajomstvom, že zákazníci obľubujú ekologický prístup reštaurácie. Eco-friendly reštauráciami sa zaoberajú aj rôzne výskumy. Jedna z amerických štúdií sa zamerala na identifikovanie a predpovedanie spokojnosti zákazníkov navštevujúcich reštaurácie s ekologickými službami a vybavením. Výsledky štúdie majú dokonca prispieť k lepším obchodným stratégiám podnikov.
Gastro vybavenie: Ekologický dizajn reštaurácie
Verte či nie, aj dizajn je veľkou súčasťou udržateľnosti podnikov, ako sú reštaurácie. Napriek tomu, že váš podnik bude vyzerať naozaj štýlovo, dá sa to urobiť aj v súlade s prírodou a ekológiou. V oblasti osvetlenia používajte čo v najväčšej miere LED svetlá. Pre šetrenie nákladov za elektrickú energiu umiestnite na strategické miesta svetlá so snímačom pohybu (napríklad na toalety alebo chodby). Pokiaľ je to možné, zamerajte sa na prirodzený spôsob osvetlenia, v podobe veľkých okien prepúšťajúcich slnečné lúče. Využívajte recyklovateľné gastro vybavenie, ako je recyklovaný nábytok, jedálne lístky, papierové obrúsky a iné komponenty do interiéru.
V poslednej dobe sa veľkej popularite tešia aj eko obaly. Ponúknite ich svojim hosťom v prípade, že budú chcieť jedlo so sebou. Eko obaly sa dajú využiť aj vtedy, keď reštaurácia poskytuje rozvoz jedla. Nezabudnite na jednorazový riad, ľudia ho veľakrát k svojmu pokrmu so sebou vyžadujú. Avšak zabudnite na plast, ide to aj lepším spôsobom. Nemusíte sa obávať, že by menu po ceste vychladlo, pretože recyklovateľný materiál efektívne izoluje vnútorné prostredie od vonkajšieho tak, ako to dokáže plast. Z hľadiska obchodných cieľov odporúčame umiestniť na eko obaly značku vášho podniku.
Ekologická iniciatíva môže mať viacero podôb
Existuje veľa ďalších možností, ako vymeniť pôvodné gastro vybavenie za ekologicky priateľské. Niekedy stačí len maličkosť, plastové slamky vymeňte za tie papierové. Ak je to možné, k horúcim nápojom nepridávajte papierové, ale kovové slamky – papierové by sa mohli rýchlejšie rozpustiť. Máte v exteriéri priestor na vlastnú záhradku? Chopte sa tejto príležitosti a vysaďte vlastné bylinky a iné suroviny, ktoré využijete pri príprave jedál. Zákazníci majú radi autentickosť a preto do jedálneho lístka môžete zaradiť frázy ako „vypestované z miestnych zdrojov“ či „ekologické“.
Čerstvejšie, chutnejšie a cenovo nenáročné jedlá sa dajú vytvoriť aj vďaka sezónnemu menu. Práve sezónne menu je ďalšia ekologická alternatíva, pretože lokálny nákup surovín do určitej miery pomôže znížiť uhlíkové emisie, vznikajúce pri časovo náročnej preprave iných produktov. Ponúkate nápoje so sebou? Nemusíte to robiť tuctovo, vytvorte si vlastné poháriky. Investícia do opakovateľne použiteľných pohárikov na kávu s názvom reštaurácie predstavuje cestu udržateľnosti, reklamy a istého finančného výnosu. Zákazníci budú popíjať horúci nápoj a pritom zviditeľnia váš podnik, pretože na poháriku bude vytlačený jeho názov. Je zrejmé, že možností na vytvorenie Eco-friendly podniku je naozaj veľa. Aplikujte čo možno najviac z nich, aby ste pomohli životnému prostrediu, poprípade inšpirovali ďalších ľudí.