Aj grilovačka sa zaobíde bez zbytočného odpadu – nakúpte potraviny z lokálnych zdrojov, využívajte eko obaly, neplytvajte a grilujte aj kukuricu či huby.
Máte pocit, že každá grilovačka je nepotrebná uhlíková stopa pre našu Zem? Nie vždy to tak musí byť. Stačí dodržať niekoľko pravidiel a grilovanie na chate či blízko prírody dostane “zelenší” rozmer.
Dôležité je investovať do kvalitného grilu a ekologických brikiet. Potraviny, ako napríklad mäso, zelenina či huby, zadovážte od lokálnych farmárov a na ich zabalenie použite eko obaly. Ideálne je, ak rastlinné potraviny prevažujú nad živočíšnymi, pretože sú udržateľnejšie. Ak je to možné, vyhnite sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám. Vždy sa dohodnite s priateľmi, kto čo donesie, aby ste sa vyhli plytvaniu potravín.
Používali ste zvyčajne na zabalenie potravín na grilovačku jednorazové plastové nádoby, hliníkovú či obalovaciu fóliu. Máte pocit, že nastal čas tento blbý zvyk zmeniť? Inšpirujte sa našimi tipmi, ktoré sa vám zídu nielen pri grilovaní pod holým nebom.
Eko obaly sú lepšie prírodu aj pre váš život
Skôr, ako sa pustíte do balenia potravín na grilovačku, zoznámte sa s ekologickejšími alternatívami gastro potrieb a obalového materiálu.
Ktoré gastro vybavenie sa oplatí mať k dispozícii?
Cukrová trstina a menuboxy z nej
Menuboxy z penového polystyrénu patria medzi najpoužívanejšie. Napriek tomu, že sa dajú recyklovať, existujú aj ekologickejšie alternatívy, do ktorých môžete zabaliť suroviny alebo hotové jedlo na grilovačke s rodinou alebo priateľmi.
Výbornou voľbou sú menuboxy z cukrovej trstiny, resp. z bagasy, odpadu vznikajúceho pri jej spracovaní. Okrem toho, že majú výborné vlastnosti na skladovanie a prenášanie potravín, naviac sa dajú kompostovať. Stačí ich vložiť do nádoby na biologický odpad a v priemyselnej kompostárni sa rozložia do 60 dní.
Plasty treba vymeniť za papierové gastro vybavenie
Na grilovačke sa vám zídu aj krabičky zhotovené z kombinácie kartónu a PLA, pochádzajúce z obnoviteľných zdrojov. Disponujú odolnosťou, nepremastia sa a sú ľahké.
Čo s nimi po použití? Vhoďte ich do nádoby na biologicky rozložiteľný odpad a priemyselný kompostér si s nimi poradí.
Drevený riad
Plasty sú už minulosťou, alebo aspoň by mali byť. Plastové nádoby a plastový riad na jedno použitie sú neekologickým riešením balenia potravín. Máte viacero možností ako to urobiť ekologicky. Napríklad kartónové nádoby a drevený riad.
Drevený riad je k životnému prostrediu šetrnejší ako plast. Navyše konzumácia grilovaných pochúťok dreveným príborom chutí oveľa lepšie. Na servírovanie malých pokrmov, ako napríklad dezertov, môžete využiť praktické fingerfood misky.
Po použití patrí drevený riad do nádoby na bioodpad, kde sa rozloží a následne obohatí pôdu.
Gastro vybavenie z bioplastu PLA
PLA sa získava z rastlinného škrobu, čiže ide o prírodný materiál, ktorý sa v kompostárni rozloží do 90 dní.
Poháre z bioplastu využijete na grilovačke na doplnenie pitného režimu a podávanie drinkov. Sáčky a tašky z PLA poslúžia na bezpečnejšie uskladnenie potravín.
Bambusový riad
Bambusové taniere sú na nezaplatenie pri servírovaní i balení pokrmov. Ak vám zostane jedlo z grilovačky, dajte ho na bambusový tanier, vychladnuté vložte do vrecka z bioplastu a venujte zúčastneným.
Ak vaši hostia nemajú prehľad o bambusovom riade. Môžete ich prehľad rozšíriť a dať im na vedomie, že bambusový riad sa rozloží už do 6 mesiacov. Stačí ho len dať do BIO nádoby.
Ak servírujete alko či nealko drinky, kde je potrebná slamka na pitie, opäť voľte bambusový variant.
Eko kuchynské utierky a servítky
Aj na grilovačke sú potrebné kuchynské utierky a servítky. Na trhu nájdete také, ktoré sú vyrobené z recyklovaného papiera či dokonca z celulózových vlákien pochádzajúcich z nápojových škatúľ. To znamená, že pri ich produkcii nedochádza k výrubu stromov, ale recyklácii použitých obalov.