Výhody ekologických obalov
-
08.08.2022, Bratislava
Gastro potreby, ako napríklad drevený riad, neodmysliteľne patria k udržateľnosti, ktorá je pre našu zem nesmierne dôležitá. Takto môžete pomôcť vašej reštaurácii aj vy.
Chcete ísť s dobou a vytvoriť naozaj moderný podnik? Okrem toho, že si potrpíte na celkovom dizajne, nezabúdajte na kolické gastro potreby. Ak chcete, aby Zem slúžila ešte ďalším generáciám, pozitívne zmeny smerom k životnému prostrediu sú potrebné ako soľ.
Vaša reštaurácia sa stane udržateľnou napríklad vtedy, keď začnete šetriť vodou, vymeníte jednorazové plastové nádoby za ekologické gastro vybavenie, akým je napríklad drevený riad. Na ceste k ekologickej reštaurácii vám pomôže, keď uprednostníte lokálnych farmárov pred supermarketmi, motivujete zákazníkov ku konzumácii jedál na rastlinnom základe, zriadite si vlastnú kompostáreň alebo znížite množstvo odpadu používaním ekologických obalov.
Ekologické obaly sú alternatívou plastov, ktoré nám bohužiaľ v prírode ostávajú dlhé roky. Ekologické obaly z papiera či cukrovej trstiny sa vyznačujú ľahšou rozložiteľnosťou a zvyčajne sa dajú kompostovať. Eko obaly sa vyrábajú, ako sme už spomínali, napríklad z cukrovej trstiny. Tá je schopná rozložiť sa v komposte do 60 dní a následne obohatí pôdu. Na nerozoznanie od bežných plastov je bioplast PLA s tým rozdielom, že sa dá kompostovať. Obľúbené na zhotovenie gastro potrieb sú aj materiály ako palmové listy či drevená dyha.
Buď krok napred s eko obalmi
Máte pocit, že vy sa ekologickými obalmi nemusíte zaoberať? Verte nám, že váš názor by ste mali prehodnotiť. Možno vám k tomu pomôžu, práve tieto fakty o ekologických obaloch:
Sú priateľské k životnému prostrediu
Eko obaly sú neodmysliteľne späté s udržateľnou reštauráciou. Tým, že sa vyrábajú napríklad z recyklovaných materiálov, znižujú spotrebu vstupných surovín a energetických zdrojov. Pri ich produkcii vznikajú nižšie emisie uhlíka ako v prípade bežných plastových obalov.
Ďalšou nespornou výhodou eko obalov je ich obľuba u zákazníkov. To sa nedá povedať o tých plastových. Viac a viac ľudí si na ekológii dajú záležať a uprednostňujú lahko recyklovateľné obaly. S plastovými obalmi u nich neuspejete. Tie sa síce dajú recyklovať, no napriek tomu mnohokrát končia na skládkach, kde sa rozkladajú desiatky až stovky rokov. Alarmujúce je aj znečistenie oceánov, v ktorých ročne skončí neuveriteľných 8 miliónov ton plastov. Tie sú postrachom pre morské živočíchy i vtáctvo.
Rozložiteľné a kompostovateľné gastro potreby sú, napríklad taniere z bagasy. Vyznačujú sa pevnosťou, stabilitou, možnosťou použiť ich v mikrovlnnej rúre a, samozrejme, rozložiteľnosťou. To znamená, že po použití putujú do kompostu.
Vylepšite si meno vďaka udržateľnosti
Používaním ekologických obalov dávate zákazníkom signál, že vám záleží na životnom prostredí. Zároveň z vás robia reštauráciu, ktorá sa nebojí zodpovednosti, čo sa týka ekológie, aj za cenu vyšších nákladov.
Najmä, ak patríte medzi reštauráciu s donáškovou službou, kvalitné menuboxy sú základom úspechu. Dvojdielny menubox z cukrovej trstiny znásobí pôžitok z jedla, pretože cukrová trstina je prírodný materiál. Ak zákazník neskonzumuje jedlo hneď, môže si ho zohriať v tomto obale opätovne v mikrovlnnej rúre. V neposlednom rade sa menuboxy z cukrovej trstiny do dvoch mesiacov rozložia v komposte. Nebojte sa o tom dať vedieť svojim zákazníkom, oni určite ocenia vašu snahu o udržateľnosť
Prilákajú nových zákazníkov
Povedomie ľudí o dôležitosti ekologického prístupu k životu sa pomaly zvyšuje aj u nás. Zdá sa, že používanie ekologických obalov vám pomôže do svojej prevádzky prilákať viac zákazníkov. Podľa prieskumu z roku 2020, na viac ako 15 000 spotrebiteľoch z USA, Európy a Južnej Ameriky, je ochotných až 74 percent z nich zaplatiť za ekologický obal viac.
Využite eko obaly vo svoj prospech. Na začiatok do nich zabaľte napríklad vegetariánske či vegánske jedlá, ktoré sú samy o sebe jedným z pilierov udržateľnej reštaurácie.