Ako vyzerá profesionálna kuchyňa? Potrebujete tieto gastro potreby a gastro pomôcky
-
04.06.2024, Bratislava
Či už ste na gastro scéne nováčikom alebo skúseným veteránom, mať správne vybavenie reštaurácie je rozhodujúce pre úspech vášho podnikania. Pokiaľ otvárate novú prevádzku, počiatočné náklady sa môžu veľmi rýchlo navýšiť. Spolu s prenájmom priestorov a výdavkami na marketing sú gastro potreby a gastro pomôcky jedným z hlavných počiatočných investícií, ktoré je potrebné plánovať. Ktoré z nich sú však nevyhnutné?
Obalové materiály
Od skladovania potravín až po možnosti donášok vášho jedla, pri každodennej prevádzke budete používať rôzne obalové materiály. Na výber máte z rôznych materiálov, napríklad veľmi obľúbený je papier a vlnitá lepenka. Ide o ekologickú možnosť balenia potravín. Zvyčajne sa z nich vyrábajú krabice na koláče, misky na polievku, burger boxy, či jednorazové prestieranie na stôl. Tieto obaly sú pevné, bezpečné a ideálne pre všetky gastro prevádzky, ktorým záleží na životnom prostredí. Iným obvyklým materiálom je plast. Je známy svojou odolnosťou a nízkou hmotnosťou. Plasty môžu byť aj recyklované, ale občas dokážu negatívne ovplyvniť chuť jedla. Ekologickejšou možnosťou je bambus. Je to veľmi obľúbené trvalo udržateľné balenie potravín. Bambus je odolný, obnoviteľný a biologicky odbúrateľný. Na trhu tiež môžete nájsť obaly z bagassy a cukrovej trstiny, ktoré sú tiež veľmi obľúbené a v súčasnosti už úplne bežné. Existujú samozrejme aj iné obalové materiály, ale tieto sú najbežnejšie a najobľúbenejšie.
Najlepšie ekologické balenia
Ako majiteľ reštaurácie si dnes už môžete vybrať zo širokej škály ekologických obalových materiálov na potraviny. Potrebovať určite budete papierové tašky. Sú veľmi odolné a umožňujú rýchlu a jednoduchú prepravu potravín. Sú tiež ekologické, pretože sú recyklovateľné alebo dokonca kompostovateľné. Zákazníci ich môžu využiť aj opätovne, na iné účely, čo pomáha chrániť životné prostredie. Na prevádzke vždy majte niekoľko možností jednorazových papierových tašiek v rôznych veľkostiach, aby vyhovovali vašim potrebám. Ak hľadáte biologicky odbúrateľné materiály na balenie potravín, bagassa a papier sú skvelé možnosti. Existuje niekoľko rastlinných vlákien, ktoré ponúkajú trvanlivosť a pevnosť a zároveň pôsobia ako účinné bariéry na udržanie čerstvosti potravín. V zásobe majte vždy rôzne menuboxy z bagassy a papierové misky na polievku aj s vrchnákmi, pretože tvoria základ denných objednávok jedla z vášho menu.
Nezabudnite na detaily
Plastové slamky plnia skládky, môžu sa dostať do vodných tokov a sú škodlivé pre morský život. Papierové slamky sú ich skvelou alternatívou. Sú biologicky odbúrateľné a niektoré sú dokonca recyklovateľné. Dizajny už prešli dlhú cestu, vďaka čomu sú užívateľsky prívetivejšie. Na trhu nájdete slamky z kraftového papiera, trstinové slamky, pruhované a farebné neónové dizajny, slamky z PLA či pšenice. Pri väčšine z nich si môžete vybrať bežné, ale aj veľké veľkosti. Ak donášky vašej reštaurácie zahŕňajú aj ponuku riadu, zvážte možnosti rastlinnej vlákniny. Príbor vyrobený na rastlinnej báze je biologicky odbúrateľný a rovnako odolný ako jeho plastové náprotivky. Máte na výber niekoľko možností rastlinného príboru: kukurica, bambus, celulóza, CPLA, cukrová trstina a podobne. Biologicky odbúrateľné súpravy príborov sú väčšinou balené v kraft papierových vreckách, ktoré sú tiež ekologické.
Ešte pred nákupom
Získanie potrebného vybavenia pre reštauráciu nemusí byť problém. Najprv sa rozhodnite, aký typ vybavenia potrebujete. Preskúmajte online a offline maloobchodníkov. Porovnajte ceny a vlastnosti a až potom zadajte svoju objednávku. Nakúpiť všetko zo zoznamu kuchynského vybavenia vašej reštaurácie nie je maličkosť. Na splnenie všetkých potrieb vašej reštaurácie je potrebné presné plánovanie, inteligentné rozpočtovanie a veľa energie. Pred nákupom nezabudnite posúdiť koncept a menu vašej reštaurácie a získať dobrý prehľad o usporiadaní kuchyne v reštaurácii. Okrem toho si urobte prieskum, aby ste sa dozvedeli o najlepších typoch a značkách gastro pomôcok. Kompletné vybavenie vašej reštaurácie bude chvíľu trvať, ale vedomie, že máte pre svoju reštauráciu to, čo potrebujete, vás z dlhodobého hľadiska pripraví na úspech. Všetko pre svoju prevádzku, vrátane obalových materiálov, nakupujte od overených dodávateľov s dlhoročnými skúsenosťami. Nešetrite na kvalite a zákazníci vám to vrátia na tržbách.
Na záver to najdôležitejšie
Čo však reštaurácie najviac potrebujú? Zákazníkov. Reštaurácia môže prežiť iba tak, že do nej prídu hostia a kúpia si jedlo alebo nápoje. Nezabudnite na výber dobrých zamestnancov, ktorí sú nadšení pre svoju prácu a poskytujú skvelé služby zákazníkom. Potrebujete tiež kvalitné suroviny a dodávateľov, ktorí vám dokážu zabezpečiť čerstvé, chutné jedlo. A v neposlednom rade je potrebný efektívny marketing. Potenciálnym zákazníkom musíte dať vedieť o svojom podnikaní a o tom, prečo by si mali vybrať práve vás, spomedzi desiatok iných možností. Ak sa vaša reštaurácia dokáže zamerať na tieto veci, je na dobrej ceste k úspechu.