Ak vlastníte gastro prevádzku alebo si len radi a často objednávate jedlo domov, určite ste si kládli otázku, čo urobiť so všetkými tými použitými obalmi. Vyhadzovať obalové materiály do koša alebo ich recyklovať? Odpoveď je zložitejšia. Rôzne typy nádob majú rôzne pravidlá recyklácie v závislosti od materiálu, z ktorého sú vyrobené, od recyklačných zariadení vo vašej oblasti a od množstva zvyškov potravín, ktoré na nich zostali. Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu správne recyklovať jednorazové misky na polievku, krabice na koláče či menu boxy a znížiť ich vplyv na životné prostredie.
Plastové obaly
Sú stále jedným z najbežnejších typov obalov. Nájdete ich v rôznych tvaroch, farbách i veľkostiach a často na sebe majú zobrazený symbol recyklácie. Nenechajte sa však zmiasť. Neznamená to, že všetky plastové obaly možno recyklovať. Označuje sa takto typ plastu, z ktorého je obal vyrobený. Najviac recyklovateľné plasty sú fľaše a tégliky. Tieto majú zvyčajne vo vnútri symbolu recyklácie číslo 1 alebo 2. Ak vaše miestne recyklačné zariadenie akceptuje tieto plasty, môžete ich po opláchnutí (nie je to nutné) vložiť do recyklačného koša. Zvyčajne bývajú recyklovateľné aj priehľadné plastové obaly na šaláty, alebo ovocie, plastové kelímky z jogurtov, kyslej smotany, plastové fľaše, ktoré obsahujú sódu, vodu alebo tetrapaky obsahujúce džús.
Recyklovať sa spravidla nedajú čierne plastové nádoby, v ktorých býva zabalené sushi, polystyrénové penové nádoby, ktoré sa často používajú na polievky, rezance alebo jednorazové, plastom potiahnuté poháriky na kávu. Ostatné plasty, ako napríklad boxy z penového polystyrénu, nie sú na väčšine miest recyklovateľné. Tieto majú zvyčajne vo vnútri symbolu recyklácie číslo 3, 4, 5, 6 alebo 7. Sú pružné alebo krehké a môžu sa rozpadnúť na malé kúsky, ktoré kontaminujú iné recyklovateľné materiály. Ak vaše miestne recyklačné zariadenie neakceptuje tieto plasty, mali by ste ich vyhodiť do koša. Vyhnite sa im tak, že vo svojej prevádzke začnete používať ekologickejšie obalové materiály, alebo si pri objednávke jedla prinesiete svoje, opakovane použiteľné nádoby.
Papierové obaly
Papierové misky na polievku, food boxy a kartónové krabice sú ďalším obľúbeným typom jednorazových obalov. Často sa používajú na pizzu, ázijské jedlá, burgre a šaláty. Zvyčajne sú vyrobené z papierových vlákien, ktoré sa dajú recyklovať na nové produkty. Potravinový odpad však môže často znečistiť kartónové nádoby, najmä mastnotou. Tieto nečistoty môžu spôsobiť, že papierové vlákna budú menej hodnotné a ťažšie spracovateľné. Dobre recyklovateľné sú napríklad kartónové škatule, ktoré obsahujú suché potraviny a kartónové podnosy na kávu.
Horšie je to s krabicami od pizze, na ktorých bývajú mastné škvrny alebo prilepený syr. Recyklovať nemôžete ani obaly z ázijského jedla, vo vnútri ktorých zostali zvyšky omáčky alebo rezance. Pozor aj na obaly s voskovou vrstvou, ktoré na sebe majú lesklý povlak. Tiež sa nedajú recyklovať. Ak chcete správne triediť papierové, kraftové a kartónové obaly, mali by ste skontrolovať, či sú čisté a suché. Ak sú, môžete ich vložiť do recyklačného koša. Aby ste ušetrili miesto, tak ich vždy rozložte a vyrovnajte. Ak sú obaly na jedlo špinavé, mali by ste odstrániť znečistené časti a vyhodiť ich do koša. Môžete ich tiež kompostovať, ak máte záhradný kompostovací zásobník alebo inú kompostovaciu službu.
Iné obaly
Niektoré nádoby na jedlo so sebou sú vyrobené z iných zložiek, ako je napríklad sklo, bioplast alebo kompostovateľné materiály. Tieto majú tiež odlišné pravidlá recyklácie. Sklenené nádoby je možné recyklovať, ak sú prázdne. Môžete ich opláchnuť a odložiť oddelene od ostatných predmetov do vášho recyklačného koša. Kompostovateľné materiály môžu byť kompostované, ak nemajú žiadny plastový povlak či komponent. Mali by ste sa informovať u miestnej kompostovacej služby, či prijímajú tieto materiály, alebo ich skúste kompostovať sami, ak máte záhradný kompostovací kôš. Sem patria napríklad obaly z cukrovej trstiny, bagassy, škrobu alebo bambusu. Nezabúdajte na papierové obrúsky, ktoré sa často používajú na balenie sendvičov alebo alebo na utieranie rúk. Nedajú sa recyklovať a musia sa vyhodiť. Zvyčajne sú totiž kontaminované potravinami alebo mastnotou. Môžete ich samozrejme tiež kompostovať.
Recyklácia nestačí
Aj keď je recyklácia vynikajúcim spôsobom, ako znížiť vplyv obalových materiálov na životné prostredie, nie je to jediný spôsob. Môžete podniknúť ďalšie kroky na minimalizáciu vášho odpadu, ktorý vytvárate. Ak si objednáte jedlo so sebou z neďalekej reštaurácie, môžete si priniesť svoje nádoby a požiadať, aby ich naplnili. Týmto spôsobom sa vyhnete používaniu jednorazových nádob a ušetriť na dodatočných poplatkoch. Môžete si tiež priniesť svoj opakovane použiteľný riad, slamky alebo obrúsky, aby ste ešte viac znížili množstvo odpadu. Ak vlastníte prevádzku, vyberajte si ekologické možnosti obalových materiálov. Skvelou možnosťou sú obaly z cukrovej trstiny, bagassy či kraftu. A naša rada na záver: Kompostujte a znova použite, čo sa dá. Ak máte nádobu na kompostovanie, môžete sem dávať niektoré obaly, ktoré inak nie sú recyklovateľné ako sú napríklad znečistené papierové vrecká, obrúsky alebo krabice od pizze.