Ako má vyzerať vybavenie kuchyne v reštaurácii?
-
09.01.2023, Bratislava
Pri otvorení novej reštaurácie je výber správneho kuchynského vybavenia základom úspechu. Každá prevádzka je iná a má špecifické potreby, v závislosti od typu kuchyne a zákazníckej základne. Zistite si, ktoré zariadenia budú vaši zamestnanci používať najčastejšie a neváhajte investovať do kvality. V opačnom prípade to môže z dlhodobého hľadiska stáť viac peňazí. Nasledujúci zoznam predstavuje základ, na ktorom môžete stavať ako majiteľ alebo manažér reštaurácie.
- Nezabudnite na donášky
Obalové materiály sú jedným z najdôležitejších prvkov vašej kuchyne. Keď je jedlo správne zabalené, dorazí k dverám zákazníka teplé a chutné. V opačnom prípade očakávajte sťažnosti a negatívne recenzie, ktoré môžu poškodiť vašu reštauráciu. Starostlivo preto zvážte aké menuboxy, misky na polievku, príbory a papierové tašky pre svoju prevádzku vyberiete. Na trhu nájdete obaly rôznych tvaroch, materiálov a veľkostí, aby sa zabezpečilo, že každá potravina bude doručená tak, ako má. To, ako vaše balenie potravín vyzerá a pôsobí, bude koniec koncov odrážať štandardy vašej reštaurácie.
- Uvariť aj zamraziť
Nevyhnutný kus zariadenia, ktorý budete potrebovať, je rúra. Možno ju použiť na pečenie, opekanie, dusenie, aj oveľa viac. Druh rúry závisí od typu reštaurácie a jedla, ktoré budete podávať. Pri výbere majte na pamäti jej veľkosť, kvalitu a funkcie. Sporák je tiež kľúčovou súčasťou vášho kuchynského vybavenia. Plynové sporáky budú fungovať aj pri výpadku prúdu, ale na druhej strane sa ťažšie čistia, a tiež so sebou prinášajú riziko požiaru a úniku plynu. Elektrické sporáky sa síce ľahšie čistia, ale ich používanie môže znamenať nemalé účty za elektrinu. Investovať musíte aj do kvalitných mrazničiek a chladničiek, aby vaše potraviny a suroviny zostali čerstvé.
- Menšie vybavenie kuchyne
Prácu vo vašej reštaurácii vám uľahčia rôzne kuchynské roboty a mixéry. Tieto všestranné spotrebiče pomáhajú šetriť váš drahocenný čas. Kuchynský robot možno použiť na sekanie, krájanie, strúhanie a mletie rôznych druhov potravín. Mixér si vyberte v závislosti od objemu jedla, ktoré plánujete pripravovať a najmä od toho, ako často ho budete používať. Ručné mixéry alebo tiež tyčové (ponorné) mixéry sú vhodné na prípravu polievok a omáčok. S týmto typom mixéra môžete aj sekať alebo mixovať pri vysokých otáčkach. Pri malých spotrebičoch nezabudnite na kvalitný kávovar. To platí aj vtedy, keď neotvárate kaviareň. Káva je obľúbený nápoj a jej ponuka skvelo obohatí vaše reštauračné služby. Šikovným doplnkom do vašej kuchyne je aj mikrovlnná rúra. Mikrovlny sú pohodlným spôsobom ohrievania omáčok, rozmrazovania mrazených potravín a ohrievania jedál.
- Najmenšie vybavenie, ktoré zaváži
Každý dobrý kuchár vie, že na servírovanie rôznych druhov jedál potrebuje iný, špecifický riad a náčinie. Budete si musieť urobiť zásoby príborov, misiek všetkých tvarov a veľkostí, hrncov, šálok a pohárov. Urobte si inventúru a uistite sa, že máte rôzne veľkosti tanierov na každú príležitosť. Nezabudnite ani drobné nástroje, ktoré budú vaši zamestnanci používať v kuchyni na prípravu a varenie jedál. Pri objednávaní tohto tovaru dbajte na to, aby ste kúpili dostatočné množstvo, nie že o ne váš personál bude musieť doslova bojovať. Môže sa vám tiež pokaziť umývačka, alebo je nával hostí taký veľký, že proste nestihnete umývať riady. Presvedčte sa, že vaše vybavenie kuchyne v reštaurácii zahŕňa aj nasledovné položky: hrnce a panvice (všetky veľkosti) s pokrievkami, lyžice na miešanie a ochutnávanie, nože, misky, metličky, naberačky, dosky na krájanie, kliešte, plechy a pekáče.
- Skladovanie a umývanie
Organizovaný úložný systém je kľúčový pre každú kuchyňu. Často používané predmety ukladajte tak, aby boli rýchlo a ľahko dostupné. Menej používané predmety môžete uložiť na vrchné police. Stojany, úžitkové vozíky a police sú kľúčovými položkami, aby vaša reštaurácia nevyzerala ako po tornáde. Poličky môžete použiť na skladovanie rôznych potravín, regály aj na na odkladanie hrncov, panvíc, riadu, suchých surovín a podobne. Regály sa dodávajú v rôznych veľkostiach, čo vám umožní prispôsobiť ich vášmu priestoru. Na skladovanie a prepravu potravín sú určené aj stojany na plechy. Sú navrhnuté tak, aby boli skôr vysoké ako široké, takže sú ideálne aj pre stiesnené kuchyne. Aj keď možno máte vo svojej prevádzke nainštalovanú umývačku riadu, stále budete potrebovať drez. Trojkomorový drez je najčastejšie používaný drez v reštauračných kuchyniach. Jedna časť sa používa na umývanie, druhá na oplachovanie a tretia na dezinfekciu.