Centrála BA: 0948 161 393
Pobočka BB: 0948 131 990
Pobočka VY: 0915 613 616
Pobočka RS: 0948 153 363
Pobočka Tatry: 0947 922 500
Pobočka Orava: 0948 161 323

Čistota reštauračnej kuchyne patrí medzi jeden z kľúčových aspektov úspešného gastro zariadenia. Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších čistiacich prostriedkov, ktoré do dokonalej gastro kuchyne bezpodmienečne patria.

 

Otvárate gastro zariadenie a rozmýšľate nad čo najlepším fungovaním kuchyne? Chápete, že okrem kvalitného jedla je alfou a omegou poctivej práce v gastre aj stopercentná čistota a tak rozmýšľate nad tým, aké čistiace prostriedky do kuchyne nevyhnutne zaobstarať? Chcete si byť istý, že celé vaše gastro vybavenie bude nielen žiariť čistotou, ale bude aj zdravotne nezávadné? Potom ste na správnom mieste. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, čo všetko potrebujete na to, aby bola vo vašom zariadení stopercentná čistota a hygiena samozrejmosťou. Od riadu, cez pulty, prístroje až po používané obalové materiály.

 

Takto stopercentne docielite čistotu každej kuchyne

Stopercentne čistá reštauračná kuchyňa je výsledkom dvoch vecí. Prvou z nich je pravidelné dôkladné čistenie. Druhou je použitie správnych čistiacich prostriedkov. Ktoré to sú? Pozrite sa na to spolu s nami!

V tomto článku sa s vami detailne podelíme o 4 čistiace prostriedky, ktorých použitie pokladáme za najzásadnejšie. Týkajú sa predovšetkým čistoty kompletného riadu, kuchynských prístrojov a pultov. Samozrejme je dôležité postarať sa aj o čistotu podlahy, chladničky či trúby. Na to všetko je určite dobré zaobstarať si vhodný čistič, špeciálne určený na čistenie konkrétnej veci.

4 čistiace prostriedky, ktoré v reštauračnej kuchyni jednoducho musíte mať:

1. Dezinfekčný prostriedok:

Z bohatého výberu dezinfekčných prostriedkov na našom trhu sa určite oplatí, vybrať si jeden z tých najsilnejších a samozrejme vhodných do kuchynských priestorov - a teda nezávadných pre možný styk s potravinami. Jeho použitie bude skutočne na pravidelnom poriadku (aj viackrát do dňa) na všetky zariadenia, náčinia, pult, stoly a všetky ďalšie predmety, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami a zákazníkmi. Zabezpečí to, že z daného predmetu budú odstránené všetky baktérie a vy si môžete byť istý jeho hygienickou čistotou. Existujú dezinfekčné prostriedky, ktoré sa predávajú vysoko koncentrované a pred použitím je dobré ich rozriediť, a potom také, ktoré sú pripravené na okamžité použitie. Je dôležité to pred jeho prvým použitím zistiť a upozorniť na to svojich zamestnancov.

2. Čistiaci prostriedok na riad:

To, že váš riad v reštauračnej kuchyni musí žiariť čistotou je predpokladáme samozrejmosťou. A nejde len o odstránenie voľným okom viditeľnej špiny, ale precízne odstránenie všetkých možných choroboplodných zárodkov a baktérií. Vo verejných zariadeniach je viac ako dôležité dbať na to, aby nedochádzalo k zbytočnému prenosu chorôb z dôvodu nedbalého umytia riadu.

Je preto vhodné zaobstarať si skutočne účinný prostriedok, určený špeciálne na použitie v gastro zariadeniach. Tieto prostriedky väčšinou najlepšie fungujú vo vysokoteplotných umývačkách riadu a bez problémov si poradia s odstraňovaním mastnoty, čiastočiek jedla či zaschnutých škvŕn.

3. Čistiaci prostriedok na stroj na výrobu kockového ľadu

Možno sa teraz divíte, že sme k tým najdôležitejším čistiacim prostriedkom priradili práve čistiaci prostriedok na stroj na výrobu ľadu, ale má to svoje adekvátne dôvody. Je to jednoducho jedna z najzásadnejších vecí, ktorá pre svoje správne, čisté a hygienicky nezávadné fungovanie musí tkvieť čistotou. A vie sa o tom príliš málo. Ak bude váš stroj na výrobu ľadu znečistený, môže vám to dokonca zmeniť chuť nápoja, čo sa deje celkom často. Ľudia potom pátrajú po chybe, hľadajú problém v pripravovaných nápojoch a málokoho napadne, že háčik spočíva v samotnom ľade. Riešenie tohto problému teda spočíva v pravidelnom čistení stroja na výrobu ľadu, vďaka ktorému sa odstráni nahromadený povlak, baktérie, či dokonca sliz a plesne. A čistý ľad bez nepríjemnej pachute by mal byť samozrejmosťou v každej reštaurácii.

4. Leštidlo na nehrdzavejúcu oceľ

Vo väčšine profesionálnych kuchýň nájdete množstvo gastro vybavenia, prístrojov, zariadení, spotrebičov a ďalšieho príslušenstva vyrobených práve z nehrdzavejúcej ocele. To je dôvod, prečo by ste mali mať leštiaci prostriedok špeciálne určený práve na tento materiál. Vďaka nemu dosiahnete dlhotrvajúci lesk, nezachytávanie odtlačkov prstov, odpudzovanie mastnoty a tým predchádzaniu zbytočného zafarbenia (mastnota zafarbuje oceľ) a znehodnotenia kvalitného materiálu.



Čistá kuchyňa bez nečistôt je základom úspešnej reštaurácie. Vytvorte si rutinu, harmonogram, dobré rozdelenie práce medzi zamestnancov a váš podnik bude žiariť čistotou 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Nezabudnite, že kontrola z hygieny, môže prísť kedykoľvek.

Už dávno nie sme takí krpci, akými sme boli na začiatku

Spracujeme viac ako 7 600 objednávok mesačne, ktoré sú pripravené 17 skladníkmi a rozvezené 22 autami.

Prihláste sa k odberu newslettera

 

Sledujte nás

Cookies

Aby sme Vám mohli zaistiť najlepší možný zážitok z prezerania tohto webu, radi by sme Vás požiadali o súhlas s využitím jednotlivých dát pre nás aj našich partnerov.
K Vašim dátam sa budeme správať zodpovedne. Kliknutím na tlačidlo OK môžete súhlas udeliť .

Nesúhlasím

Nastavenie

Nižšie môžete zvoliť, aké typy cookies môžeme spracovávať.

Technické cookies

Technické cookies sú nepostrádateľné pre správne fungovanie tohto webu a nemožno ich teda vypnúť.
Zobraziť viac informáciíBez tohto typu cookies by web nebolo možné správne využívať. Jedná sa najmä o pomocné hodnoty znázorňujúce Vaše voľby, nastavenia a zobrazenia jednotlivých prvkov.
Skryť viac informácií

Analytické cookies

Analytické cookies nám pomáhajú sa neustále zlepšovať.
Zobraziť viac informáciíTento typ cookies slúži napr. na analýzu návštev, výkonu webu alebo reklamných kampaní. Získané dáta nie sme schopní spojiť s konkrétnym užívateľom a sú teda spracovávané hromadne na úrovni všeobecnej štatistiky.
Skryť viac informácií

Marketingové cookies

Marketingové cookies používame my a naši partneri, aby sme Vám mohli ponúknuť relevantný obsah.
Zobraziť viac informáciíPomocou marketingových cookies Vám môžeme zaistiť relevantnú ponuku. V prípade, že tento typ cookies nepovolíte, nezaistíte tak, že sa Vám už reklamné oznámenia nebudú ponúkať, ale nebudú pre Vás najskôr zaujímavé.
Skryť viac informácií