Čistota reštauračnej kuchyne patrí medzi jeden z kľúčových aspektov úspešného gastro zariadenia. Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších čistiacich prostriedkov, ktoré do dokonalej gastro kuchyne bezpodmienečne patria.
Otvárate gastro zariadenie a rozmýšľate nad čo najlepším fungovaním kuchyne? Chápete, že okrem kvalitného jedla je alfou a omegou poctivej práce v gastre aj stopercentná čistota a tak rozmýšľate nad tým, aké čistiace prostriedky do kuchyne nevyhnutne zaobstarať? Chcete si byť istý, že celé vaše gastro vybavenie bude nielen žiariť čistotou, ale bude aj zdravotne nezávadné? Potom ste na správnom mieste. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, čo všetko potrebujete na to, aby bola vo vašom zariadení stopercentná čistota a hygiena samozrejmosťou. Od riadu, cez pulty, prístroje až po používané obalové materiály.
Takto stopercentne docielite čistotu každej kuchyne
Stopercentne čistá reštauračná kuchyňa je výsledkom dvoch vecí. Prvou z nich je pravidelné dôkladné čistenie. Druhou je použitie správnych čistiacich prostriedkov. Ktoré to sú? Pozrite sa na to spolu s nami!
V tomto článku sa s vami detailne podelíme o 4 čistiace prostriedky, ktorých použitie pokladáme za najzásadnejšie. Týkajú sa predovšetkým čistoty kompletného riadu, kuchynských prístrojov a pultov. Samozrejme je dôležité postarať sa aj o čistotu podlahy, chladničky či trúby. Na to všetko je určite dobré zaobstarať si vhodný čistič, špeciálne určený na čistenie konkrétnej veci.
4 čistiace prostriedky, ktoré v reštauračnej kuchyni jednoducho musíte mať:
1. Dezinfekčný prostriedok:
Z bohatého výberu dezinfekčných prostriedkov na našom trhu sa určite oplatí, vybrať si jeden z tých najsilnejších a samozrejme vhodných do kuchynských priestorov - a teda nezávadných pre možný styk s potravinami. Jeho použitie bude skutočne na pravidelnom poriadku (aj viackrát do dňa) na všetky zariadenia, náčinia, pult, stoly a všetky ďalšie predmety, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami a zákazníkmi. Zabezpečí to, že z daného predmetu budú odstránené všetky baktérie a vy si môžete byť istý jeho hygienickou čistotou. Existujú dezinfekčné prostriedky, ktoré sa predávajú vysoko koncentrované a pred použitím je dobré ich rozriediť, a potom také, ktoré sú pripravené na okamžité použitie. Je dôležité to pred jeho prvým použitím zistiť a upozorniť na to svojich zamestnancov.
2. Čistiaci prostriedok na riad:
To, že váš riad v reštauračnej kuchyni musí žiariť čistotou je predpokladáme samozrejmosťou. A nejde len o odstránenie voľným okom viditeľnej špiny, ale precízne odstránenie všetkých možných choroboplodných zárodkov a baktérií. Vo verejných zariadeniach je viac ako dôležité dbať na to, aby nedochádzalo k zbytočnému prenosu chorôb z dôvodu nedbalého umytia riadu.
Je preto vhodné zaobstarať si skutočne účinný prostriedok, určený špeciálne na použitie v gastro zariadeniach. Tieto prostriedky väčšinou najlepšie fungujú vo vysokoteplotných umývačkách riadu a bez problémov si poradia s odstraňovaním mastnoty, čiastočiek jedla či zaschnutých škvŕn.
3. Čistiaci prostriedok na stroj na výrobu kockového ľadu
Možno sa teraz divíte, že sme k tým najdôležitejším čistiacim prostriedkom priradili práve čistiaci prostriedok na stroj na výrobu ľadu, ale má to svoje adekvátne dôvody. Je to jednoducho jedna z najzásadnejších vecí, ktorá pre svoje správne, čisté a hygienicky nezávadné fungovanie musí tkvieť čistotou. A vie sa o tom príliš málo. Ak bude váš stroj na výrobu ľadu znečistený, môže vám to dokonca zmeniť chuť nápoja, čo sa deje celkom často. Ľudia potom pátrajú po chybe, hľadajú problém v pripravovaných nápojoch a málokoho napadne, že háčik spočíva v samotnom ľade. Riešenie tohto problému teda spočíva v pravidelnom čistení stroja na výrobu ľadu, vďaka ktorému sa odstráni nahromadený povlak, baktérie, či dokonca sliz a plesne. A čistý ľad bez nepríjemnej pachute by mal byť samozrejmosťou v každej reštaurácii.
4. Leštidlo na nehrdzavejúcu oceľ
Vo väčšine profesionálnych kuchýň nájdete množstvo gastro vybavenia, prístrojov, zariadení, spotrebičov a ďalšieho príslušenstva vyrobených práve z nehrdzavejúcej ocele. To je dôvod, prečo by ste mali mať leštiaci prostriedok špeciálne určený práve na tento materiál. Vďaka nemu dosiahnete dlhotrvajúci lesk, nezachytávanie odtlačkov prstov, odpudzovanie mastnoty a tým predchádzaniu zbytočného zafarbenia (mastnota zafarbuje oceľ) a znehodnotenia kvalitného materiálu.
Čistá kuchyňa bez nečistôt je základom úspešnej reštaurácie. Vytvorte si rutinu, harmonogram, dobré rozdelenie práce medzi zamestnancov a váš podnik bude žiariť čistotou 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Nezabudnite, že kontrola z hygieny, môže prísť kedykoľvek.