Kompostovateľné obaly polopate: Najčastejšie otázky
-
30.11.2021, Bratislava
Téma ekologických obalov je všetkým v gastro priemysle dôverne známa a ešte nikdy nebola tak aktuálna, ako teraz, keď sa Európska únia rozhodla definitívne zakročiť a obmedziť výrobu plastov a ich používanie. Preto je najlepšie s touto zmenou vo vašej reštaurácii začať čo najskôr, ak eko obaly na balenie jedla ešte nepoužívate.
Z čoho sú vyrobené eko obaly na jedlo?
V tejto dobe si z ekologických obalových materiálov môžete naozaj vybrať to, čo vám najviac vyhovuje. Nielen pre čo najlepšiu udržateľnosť, ale aj pre spôsob recyklácie a kompostovania, ktorý vám je najbližší a najjednoduchší. Eko obaly na jedlo sú vyrábané z materiálov, ako je napríklad papier, drevo, kukurica, cukrová trstina, bagassa, tráva, či bambus.
Aké sú výhody ekologických obalov?
Nebudeme hovoriť o prvom základnom benefite ekologických obalov, ktorým je to, že ich používanie pomáha chrániť životné prostredie, a pozrieme sa rovno na ďalšie:
- znižujú vašu uhlíkovú stopu. Uhlíková stopa je množstvo skleníkových plynov, ktoré sa uvoľňujú do ovzdušia v dôsledku našej ľudskej činnosti, ktorá má nepriaznivý dopad na životné prostredie. Keďže ekologické obaly využívajú recyklovaný a odpadový materiál, ich spotreba ťažkých energetických zdrojov sa touto recykláciou znižuje. Takisto aj pri samotnej výrobe eko obalov na jedlo sa uvoľní menej emisií uhlíka,
- sú biologicky odbúrateľné. V závislosti od toho, aký materiál sa na výrobu ekologických obalov použil, je možné viaceré obaly kompletne nechať rozložiť v priemyselných kompostárňach. Avšak napríklad na takú cukrovú trstinu priemyselný kompostér nepotrebujete, stačí použité obaly dať aj do bežného kompostovača, ktorý máte doma na záhrade, a materiál sa bez problému rozloží a vy ho môžete neskôr použiť ako hnojivo,
- sú bez toxínov a alergénov. V tejto dobe pomaly nepoznáte žiadneho človeka, ktorý by netrpel alergiou alebo intoleranciou. Pri väčšine ekologických obalov sa však tohto nemusíte báť, pretože zatiaľ čo plastové obaly sú plné syntetického materiálu, ktorý dokonca vypúšťa naozaj škodlivé látky ak ho ohrejete, pri ekologických sa toto stať nemôže – sú netoxické a využívajú materiály, ktoré neobsahujú alergény. Napríklad taký bambus je dokonca prirodzene antibakteriálny,
- môžete ich kompostovať, aj keď sú od zvyškov jedla. Najväčší problém pri recyklovaní plastových obalov jedla je to, že keďže sú zašpinené od samotného jedla, skončia na skládke alebo v spaľovni. To sa pri eko obaloch na jedlo stať nemôže, pretože sú navrhnuté tak, aby ich bolo možné kompostovať aj s jedlom,
- vaša značka bude vyzerať dobre a pritiahne nových zákazníkov. Každý online marketér vie, že všetkému, čo je eko, sa v online priestore extrémne darí. Okrem toho, že to vyzerá dobre na internete, ide aj o posolstvo, ktoré sa snažíte odovzdať nielen svojim starým zákazníkom, ale si tým aj pritiahnete nových. Ľudia majú radi podniky, ktorým záleží na životnom prostredí, a ocenia to tým, že vás podporia svojím nákupom, zdieľaním a odporúčaním rodine a známym.
Ekologické obaly majú množstvo výhod, no je vždy dobré mať na pamäti to, že ak chcete, aby váš prechod na eko mal čo najlepšie výsledky a dobrý dopad na životné prostredie, je dôležité ich správne recyklovať a likvidovať. Tak to vlastne platí pri všetkom, čo sa rozhodnete zahodiť do koša.
Ako zistiť, či je obal možné kompostovať?
Riaďte sa piktogramami a certifikátom. Rovnako, ako pri recyklácii, kedy je potrebné vždy si na obale skontrolovať, či ho zahodíte do žltého, modrého, červeného koša na odpad, alebo do bežného komunálu, rovnako to platí aj pri ekologických obaloch. Čím viac budete eko obaly používať, tým jasnejšie vám začne byť aj ich označenie.
Čo by ste s ekologickými obalmi nemali nikdy robiť?
Ak si myslíte, že môžete obal z bio plastu bez problému hodiť do žltého koša na plasty, ste na omyle. Nerobte to, pretože tým znehodnotíte separovaný plastový odpad. Takisto to platí aj o tom, že by mal byť bio plast rozložiteľný vo vode – nie je to pravda a týmto počinom len vytvoríte ďalšiu hrozbu pre živočíchy, ktoré žijú vo vode alebo pri nej. Vedci stále pracujú na tom, aby bol takéto materiály bežne dostupné, pričom už sú na trhu verzie, ktoré sú schopné rozložiť sa v moriach a oceánoch.
Okrem ekologických, kompostovateľných obalov na jedlo by ste si mali premyslieť využívanie aj ďalších eko alternatív vo vašich kuchyniach, ako sú napríklad drevené príbory, ekologické poháre, eko taniere, alebo iný recyklovateľný riad, ktorý nájdete v našej ponuke produktov.