TOP zariadenie do reštauračnej kuchyne
-
19.06.2023, Bratislava
Keď začínate s podnikaním v oblasti stravovania, musíte myslieť na veľa vecí. A správne zariadenie vašej kuchyne je jednou z nich. Je to tiež rozhodujúce pre váš budúci úspech. Tu je návod, ako zariadiť reštauračnú kuchyňu a na čo pri tom určite nezabudnúť.
Ako na to?
Vybavenie kuchyne vašej reštaurácie je komplexná úloha, pri ktorej treba brať do úvahy viacero faktorov. V prvom rade musíte svoj priestor využívať rozumne. Štýl usporiadania kuchyne, ktorý si vyberiete, závisí od vašich preferencií, požiadaviek kuchára, maximálnej kapacity reštaurácie, a tiež od vášho jedálneho lístka. Následne si musíte starostlivo vybrať nábytok a profesionálne nástroje, ktoré budete potrebovať a premyslieť si ich rozmiestnenie v priestore. Úspech vášho podnikania stojí do veľkej miery aj na doladení “detailov”, na ktoré nesmiete zabudnúť.
- Prestieranie na stôl
Správne prestieranie na stôl je veľmi dôležité. Ukáže vašim hosťom, že sú u vás vítaní, a udáva tiež tón formálnosti pri jedle. V dnešnej dobe možno konzumujeme jedlo neformálnejším spôsobom, ale to neznamená, že by sme mali úplne vynechať pravidlá pri prestieraní. V prvom rade budete potrebovať prestieranie vo vhodných rozmeroch a farbách. Môžete použiť obrus, najlepšie papierový, ktorý si vás získa jednoduchou manipuláciou a dokonalým efektom. Pri slávnostnejších udalostiach pridajte na stôl stredový pás či stolovú sukienku. Urobia vašu reštauráciu ešte útulnejšou.
- Obalové materiály
V posledných rokoch sa konzumácia reštauračného jedla presunula vo veľkej miere do domácností a donášky zažívajú svoj veľký boom. Nezabudnite preto pre svoju kuchyňu kúpiť viaceré obalové materiály. Na trhu je veľa možností, preto sa určite pýtate, aký je najlepší obalový materiál pre vašu prevádzku? Ako vždy, aj tu musíte zohľadniť potreby vášho podnikania. Špecializuje sa vaša reštaurácia na dezerty? Ak áno, potrebujete krabice na koláče. Je pre vás dôležitá udržateľnosť? Potom sú ideálne recyklovateľné obaly. Je vaša reštaurácia známa svojimi veľkými porciami? Ak áno, vaši zákazníci ocenia menuboxy z bagassy, ktoré im umožnia zohriať zvyšky.
- Srdce kuchyne
Presné nástroje a vybavenie, ktoré bude vaša reštaurácia potrebovať, závisia od toho, aký typ jedla podávate a aký druh služby ponúkate. Reštaurácia s kompletným menu nemá rovnaké potreby ako stánok s rýchlym občerstvením. Nástroje, ktoré si kúpite, budú závisieť aj od vášho rozpočtu. Ústredným prvkom kuchynského vybavenia však bude rúra a sporák. Tieto sú srdcom kuchyne, takže vyberajte také, čo aj niečo vydržia. Ešte pred začatím hľadania si urobte zoznam jedál, ktoré budete podávať, čo vám pomôže zúžiť vaše možnosti. Potom je potrebné rozhodnúť sa, či chcete elektrický alebo plynový sporák. Pred jeho nákupom sa uistite, že ste si pozreli viaceré značky, recenzie a dĺžku ich záruk.
- Vetracie systémy
Ventilačný systém riadi prúdenie vzduchu a reguláciu teploty v celej kuchyni vašej reštaurácie, čím pomáha udržiavať príjemné, čisté a zdravé prostredie pre váš personál. Ak často grilujete alebo varíte s otvoreným ohňom, budete potrebovať viac vetrania, ako keď pripravujete cestoviny. Zvážte tiež veľkosť vašej kuchyne a premyslite si koľko miesta máte na ventilačný systém. Toto musí byť kľúčovou súčasťou pri plánovaní rozloženia reštauračnej kuchyne. Pri výbere ventilačného systému nezabudnite vziať do úvahy aj hlasitosť ventilátora. Vaši zamestnanci sa vám poďakujú.
- Iné užitočné vychytávky
Pre zefektívnenie práce svojho personálu nezabudnite ani na kvalitné “menšie” prístroje. Napríklad taký kuchynský robot je vybavenie, ktoré možno použiť na sekanie, krájanie, strúhanie, mletie a výrobu pyré. Ak plánujete piecť akýkoľvek chlieb alebo zákusky, musíte investovať do kvalitného kuchynského mixéra. Hodiť sa vám budú aj tyčové alebo ponorné mixéry. S týmto typom môžete sekať alebo mixovať pri vysokých otáčkach. Ak však chcete, aby vaše potraviny zostali čerstvé čo najdlhšie, nezabudnite tiež investovať do kvalitných mrazničiek a chladničiek. A takto môžeme pokračovať ďalej a ďalej. Pri všetkom však myslite na kvalitu a neupúšťajte z vašich štandardov.